www.omkonst.com anmäler:
Vikten av detaljer

Ulrica Lundberg på Galleri Olsson 4/12 - 21/12 2003
Text: Leif Mattsson

På Galleri Olsson visar Ulrica Lundberg en serie målningar på akrylglas. De bär alla namnet "Details", som för att påvisa detaljernas oumbärliga roll även i ett avskalat samtidsmåleri.


"Details" olja på akrylglas, 32 X 26 cm 2003 © Ulrica Lundberg

Att medvetet välja ett material som bjuder motstånd är något konstnärer strävat efter under hela modernismen. Det har ofta handlat om ett ifrågasättande av den förfinade hantverksmässiga tekniken, som gradvis förskjutit bildens uttryck mot en tekniskt fulländad, men totalt uttryckslös estetik. I Ulrica Lundbergs fall får man förmoda att valet av material är ett slags markering. Hon använder sig av helt transparent akrylglas, som öppnar för ett spännande ljusspel mellan målade ytor och ren genomskinlighet. Akrylglaset är ju inte direkt någon nyhet som konstnärsmaterial, men verkar för Lundberg bjuda det nödvändiga motstånd som hennes bilder kräver. I några verk drar hon full nytta av dess egenskaper, som i bilden av biodlaren, där han står som figurativ kontrast mot de gula gardinernas dekorativa ytor. Färgens tvådimensionella utbredning, både i biodlarens vita skyddsrock och i gardinerna, skapar en intressant spänning mot glasets ljusa tredimensionella transparens.

I andra verk har materialtekniken fått spela en mer underordnad roll, men det seriella draget bibehålls genom verkens identiska storlekar och likhet i teknik. Bildernas namn "Details" ger den återkommande känslan av att detta skulle kunna vara fragment, dagboksbilder eller en lek med tankarnas plötsliga infall. Ett slags bildmässiga kontradiktioner i en rad ickelinjära tankeströmmar. Och när Ulrica Lundberg låter sina fria improvisationsslingor möta fasta färgytor i en nästan naivistiskt figuration, skapas oväntade visuella krockar. I några verk spänner hon bågen ytterligare, som i bilden där den rödhåriga figuren flankeras av två randiga stolsitsar. Där skapas en poetisk och lite knyckig rytmkombination som blickar både bakåt och framåt i en fruktbar målerisk tradition.

Stockholm 2003-12-15 © Leif Mattsson


Kort om Ulrica Lundberg: Född 1966 i Stockholm. Konsthögskolan 1993-99. Utställningar i urval: Galleri Mejan, Shtlm 1999 - Tyresö Konsthall 2003 - Galleri Olsson, Sthlm 2003.

Länk till Galleri Olsson

Tillbaka till startsidan för omkonst