www.omkonst.com anmäler:
Formernas musik
Bo Wetteryd på Galleri Svenska Bilder 17/10 - 5/11 2002
Text: Susanna Slöör

I Bo Wetteryds måleri på Galleri Svenska Bilder pågår ett flödande musikaliskt formäventyr. Där uppstår ordlösa danser mellan organismer, växtdelar och mer förnimbara objekt som päron och lökar. Ibland uppstår en köbildning och i nästa en batalj. Koreografin är avskalad men samtidigt full av liv och måleriska underfundigheter.


"Galej", olja, 46 x 92 cm, © Bo Wetteryd 2002

Konstnären väljer en intressant strategi för att skapa energi i bilderna. Första intrycket förmedlar en skarp konstrast mellan formerna och rummet. Delarna och helheten kämpar om utrymmet och bildar uttrycksfulla rörelsemönster. Ibland klingar ekon fram från tidigare övergivna kompositioner. Efter att ögonen har fått sin första tillfredställelse fångas blicken av det finessrika underliggande färgarbetet. Det pågår mycket inom formernas avgränsningar och i gliporna mellan ytorna. Jag finner små kärleksfulla hyllningar till måleriets alla möjligheter insmugna i ”barken”. Det puttrar av händelser som ytterligare vitaliserar helheten.

I målningen ”Galej” (ovan) uppstår ett spel mellan två viljestarka pigment. Kornen från ockran och det kromoxidgröna nästan lösgör sig från bindemedlet i en inbördes tävlan om vem som ska hamna överst. De rot- eller potatisliknande föremålen inlindas i penseldrag som vibrerar av olika vitaktiga färgkvaliteter. Högst klingar några toner som drar mot ljust kallgrönt. Liknande spänningar finner man i andra målningar. Svärtan i en yta förmår inte helt släcka en envis underliggande rödbrunaktig ton som på sina ställen trängt fram i dagen. Ilskna små utbrott i preussiskt blått sätts snabbt på plats. Fast några stänk passar på att smita.


"Svart frukt ", olja, 195 x 130cm, © Bo Wetteryd 2002

I ”Svart frukt” är tempot lugnt och förmedlar ett dämpat stämningsläge. De stora mörka formerna står och vaggar och stöter mot varandra, som pingviner på färd genom den arktiska kylan. Det måleriska landskapets första stilla intryck kontrasteras med hjälp av penselskriftens intensiva skrapande. En svärta rivs fram i bakgrunden och vita stråk lättar upp de annars mörkertyngda formerna.

Spelet med kontraster på olika nivåer framträder allteftersom man låter blicken vila på målningarna. Först är diskussionen högljudd mellan formen och den kringliggande ytan, därefter hör man rösterna från allt fler element som bygger upp kompositionen.
Jag fascineras av den mångtydighet som utställningen förmedlar. Målningarna verkar vara tillkomna under ett spontant forsande flöde, men är samtidigt genomtänkta och mycket väl avvägda. För Bo Wetteryd är den kombinationen fullt möjlig.

Stockholm 2002-10-21 ©Susanna Slöör


Kort om Bo Wetteryd: Född i Lidköping 1951 och verksam i Stockholm. Detta är hans tredje utställning på Galleri Svenska Bilder.

Mer information om konstnären finns på Bo Wetteryds hemsida
Besök även hemsidan för Galleri Svenska Bilder

Tillbaka till startsidan för omkonst

skriv ut denna text