1
  TEMA: FÖRDJUPNING  
 

Marcia Sá Cavalcante Schuback

Före födelsen, efter döden – eller livet som skiss

 

 


Tema fördjupning
Under temat ”fördjupning” planerar Omkonst att återkommande publicera längre texter med anknytning till konsten. Vi är därför mycket glada över att få publicera anteckningarna till den föreläsning som filosofen Marcia Sá Cavalcante Schuback höll på Moderna Museet den 22 mars 2009. Den hölls i anslutning till utställningen ”Varför är vi inte i paradiset?”, ett samarbete mellan poeterna Ann Jäderlund och Magnus William-Olsson samt konstnärerna Agnes Monus och Mikael Lundberg.

Marcia Sá Cavalcante Schuback
”Ett ’bortom’ och ’efter’ livet behöver inte betyda en plats utanför vardagslivet och existensen. Det är vår egen existens som är den platslösa platsen av ett inom sig bortom sig. Den goda platsen, den utopiska platsen som vi har lärt oss att kalla paradiset – är kanske inget annat än en metafor eller liknelse för den platslösa platsen vi själva är.”

Anteckningarna som består av sex sidor kan läsas i sin helhet i PDF-format.
Ladda ned den här>>   

Läs även Omkonsts recension av utställningen>>

Om Marcia Sá Cavalcante Schuback
Marcia Sá Cavalcante Schuback är docent i filosofi vid Södertörns Högskola. Hon verkade som professor adjunto vid Universidade federal do Rio de Janeiro (Brasilien) innan hon flyttade till Sverige. Hon doktorerade i filosofi 1992 med en avhandling om begreppet början i Schellings sena filosofi (tysk idealism).
I Brasilien arbetade hon även som översättare av filosofiska verk till portugisiska och bland annat har hon översatt Heideggers Varat och Tiden, Herakleitos, Schellings Avhandling om den mänskliga friheten, Hölderlins Hyperion och Teoretiska uppsatser.

Stockholm 2009-04-07 © Susanna Slöör

1
 Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com

 

      
skriv ut denna text